Σελίδες

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ας τιμήσουμε τήν Μαρία Σκουρολιάκου.


Παρουσίαση ποιητικών συλλογών
Αν κάποιος έμπαινε ανυποψίαστος στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου “ΣΑΜΑΡΑΣ” στην Λαμία το Σαββατόβραδο 16.05.2015 και έπεφτε πάνω σε αυτή την μεγάλη κοσμοπλημμύρα και τα πολλά ΜΜΕ, το πρώτο που θα υπέθετε και δικαιολογημένα, ότι κάπου εκεί δίνει συνέντευξη ο Βαρουφάκης!!!
Ο κόσμος όμως αυτός, με ιδιαίτερα έντονη την Αμφικλειώτικη παρουσία, παραβρέθηκε στην παρουσίαση δύο  ποιητικών συλλογών της ομοχώριάς του Μαρίας Σκουρολιάκου, σε ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση από την <ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ> α.ε.
Η άψογα οργανωμένη και συντονισμένη εκδήλωση, ντυμένη διακριτικά και με ανάλογα μουσικά κομμάτια και χάρη σε όλους τους πανάξιους συντελεστές  που αναφέρονται στην πρόσκληση αλλά και στην ίδια την ποιήτρια, προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλων για το περιεχόμενο  των συγκεκριμένων εκδόσεων και προοιωνίζεται την καλή πορεία τους και από πλευράς κυκλοφορίας.
Πάντα επιτυχίες.  

Δ. Ι. Καλπύρης   ΑμφίκλειαΓράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής 
Σε κορυφαίο κοινωνικό και πολιτικό γεγονός της πόλης της Λαμίας εξελίχθηκε η σημερινή εκδήλωση παρουσίασης της ποιητικής συλλογής του λογοτεχνικού έργου της Μαρίας Σκουρουλιάκου.
Η εκδήλωση μαγνήτισε κυριολεκτικά  το ενδιαφέρον εκπροσώπων του Κοινοβουλίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και των κοινωνικών φορέων, οι οποίοι κατέκλυσαν το  κεντρικό ξενοδοχείο της Λαμίας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε φωνές που θέλουν να χαρακτηρίζουν την εποχή μας, ψυχρή, σκληρή και ωφελιμιστική, χωρίς ευαισθησίες και συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και των κοινωνιών.
Το έργο της Μαρίας Σκουρολιάκου και η ανταπόκριση που βρήκε η λογοτεχνική εκδήλωση από τον κόσμο δημιουργούν αισιοδοξία ότι τίποτα δεν χάθηκε και ότι οι ανθρώπινες αξίες παραμένουν ένα ισχυρό όπλο αντίστασης στη βαρβαρότητα της εποχής μας.
Εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή του κόσμου στη λογοτεχνική εκδήλωση ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία σαράντα χρόνια που συμμετέχει σε τέτοιες εκδηλώσεις βλέπει τόσο κόσμο.  
Ιδιαίτερα συγκινημένη από την ανταπόκριση του κόσμου η Μαρία Σκουρολιάκου ευχαρίστησε όλον τον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Στην ομιλία της η Μαρία Σκουρολιάκου αναφέρθηκε στις προκλήσεις της εποχής μας  και έκανε λόγο για ένα πολιτισμικό χάσμα που διακρίνει την εποχή μας, όπου το λογικό γίνεται παράλογο και το ομορφο χαρακτηρίζεται άσχημο. Στα ποιηματά μου γράφω εκατό φορές την λέξη ελπίδα για να ξορκίσω τον κόσμο των παραισθήσεων σημείωσε στην ομιλία της η Μαρία Σκουρολιάκου.
Στην εκδήλωση για το έργο της Μαρίας Σκουρολιάκου μίλησαν καθηγητές Πανεπιστημίου, στιχουργοί, ποιητές αλλά και ο ξάδελφος της ποιήτριας ηθοποιός και βουλευτής Πάνος Σκουρολιάκος.
Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τα ποιήματα της Μαρίας Σκουρολιάκου δημιουργούν μια ανακούφιση ένα βάλσαμο στη σημερινή εποχή με την έντονη κοινωνική αγωνία για το αύριο.
Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα "Λαμιακός Τύπος" με την οποία η ποιήτρια συνεργάζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο εκδότης της εφημερίδας Σπύρος Ρίζος στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της ενημέρωσης και των εκδόσεων μιλώντας για μια πραγματική επανάσταση που έχει συντελεστεί στην ψηφιακή τεχνολογία και απειλεί να σαρώσει τις έντυπες εκδόσεις. Η τυπογραφία και οι εκδόσεις σημείωσε ο κ. Ρίζος εκτός από την οικονομική κρίση περνούν και μια ιδιαίτερη κρίσιμη φάση αλλαγών της ψηφιακής τεχνολογίας. "Εμείς που μάθαμε να γράφουμε και να διαβάζουμε έντυπα καλόν είναι να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες όπως αυτή της Μαρίας Σκουρολιάκου αν δεν θέλουμε να νοιώσουμε την ψηφιακή μοναξιά" τόνισε χαρακτηριστικά ο εκδότης του "Λαμιακού Τύπου".
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Δημήτρη Δασκαλόπουλο  το έργο της Μαρίας Σκουρολιάκου δείχνει ότι ο λογοτεχνικός κόσμος μπορεί να διαπρέψει και μακριά από το υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών. Στην ποιητική της συλλογή η Μαρία Σκουρολιάκου περιγράφει με εικόνες το τραγικό οικονομικό αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, ενώ υπάρχουν έντονες αναφορές στα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων αλλά και στην κοινωνική και πολιτιστική αλλοτρίωση της εποχής μας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Αποστόλης Καραναστάσης, ο Δημήτρης Βέττας και η Βάσω Λέβα, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Κοτρωνιάς, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο πρώην Δήμαρχος Αμφίκλειας κ. Στρογγυλάκος, οι Αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Περλεπές και Ηλίας Σανίδας, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Τσάμης και πλήθος κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν ποιήματα από την ποιητική συλλογή της Μαρίας Σκουρολιάκου την οποία η συγγραφέας έχει αφιερώσει στον αδελφό της που έφυγε νωρίς.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου