Σελίδες

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Δαδιώτες από το Δαδί.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΟΙΤΥΛΟΥ
Υπο Ιωάννου Κατσουλέα Κομνηνού

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΑΔΙ ΤΩΝ ΚΑΤΣΟΥΡΜΠΕΩΝΣΤΟ ΒΙΖΙΚΗ ΓΟΡΤΙΝΙΑΣ  ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΔΙΩΤΕΣ

 Ο  Γεώργιος Ι. Στεφανόπουλος  Κομνηνός (Παλυβός) ανιψιός του Κων/νου και Στέφανου Στεφανόπουλου εγκαταλείπει την Ζάτουνα  γύρο στα 1715 και εγκαθίσταται  στο ΒίζίκΙ της ορεινής Γορτυνίας, εκεί δημιουργεί οικογένεια αποκτώντας 3 γιούς. Ο πρωτότοκος Ιωάννης από μικρός έδειξε την αδυναμία του σε ασωτίες και στον ποδόγυρο. Εγκαταλείπει την οικογένεια στα 17 του και εγκαθίσταται στα Καλάβρυτα εκεί ερωτεύεται και απαγάγει την γυναίκα ενός προεστού και φίλου των Τούρκων του Παναγιωτόπουλου. Εξαναγκάζεται να περάσει στην Ρούμελη για να κρυφτεί και έτσι  για να γλυτώσει το κυνήγι των Τούρκων και ενός απατημένου συζύγου.
Κατέφυγε στο Δαδί για να κρυφτεί απο συγγενείς του ΚΟΜΝΗΝΕΟΥΣ ( ΚΟΜΝΑΔΕΣ) που είχαν εγκατασταθεί εκεί παλαιοτέρα περί τα 1620-1630. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι και στον Ιωάννη Στεφανόπουλο και στους Κομνάδες ήταν γνωστή  η συγγένεια. Άλλωστε υπάρχει παράδοση των Κομνάδων που θέλει έναν κλάδο τους να έχει επιστρέψει από την Ρούμελη στα Καλάβρυτα. Από αυτό το σημείο και πέρα δε υπάρχουν πληροφορίες ούτε στη παράδοση των Κομνηνών του Οιτύλου αλλά ούτε και στις παραδόσεις των Παλυβών κα των Κομνάδων.
 Όμως τύχη καλή  με βοήθησε να βρω το κομμάτι αυτού του πάζλ.
Το 1981 εργαζόμουν ως νεαρός Μηχανικός σε μια εταιρεία που έκανε έργα στο Κουβέιτ. Εκεί γνώρισα έναν παλιό μηχανικό με το όνομα Ν.Δαδιώτης. Όταν πληροφορήθηκε ότι είμαι Κομνηνός από την Μάνη μου είπε μια απίστευτη ιστορία και για την δική του καταγωγή απο τους Κομνηνούς της Μάνης. Καταλαβαίνετε την έκπληξη μου όταν μου είπε οτι κάποιος πρόγονός του από τα Καλάβρυτα  για να γλυτώσει το κυνήγι των Τούρκων και ενός απατημένου συζύγου κατέφυγε στο Δαδί για να κρυφτεί απο συγγενείς του ΚΟΜΝΑΔΕΣ που είχαν εγκατασταθεί εκεί παλαιοτέρα περί τα 1630.
Ανήσυχο πνεύμα,  ο Ιωάννης Στεφανόπουλος Κομνηνός δεν μένει πολύ καιρό στο Δαδί περνά και εγκαθίσταται στην Αίγυπτο με την βοήθεια των συγγενών του  Στεφανόπουλων Κατσαράδων από το Οίτυλο, που έχουν εγκατασταθεί στην Αλεξάνδρεια  από τα 1649. Εκεί ασκεί το επάγγελμα του εμπόρου με την φίρμα «Γενικόν εμπόριον Δαδιώτου» και δημιουργεί  οικογένεια για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία η κάποια παράδοση. Αργότερα στα 1836 κάποιος  απόγονός του έχει εμπορική αντιπροσωπεία και ελαιοτριβείο, σαπωνοποιείο  στον Μανιάτ μαχαλά της Σμύρνης τα προϊόντα με την επωνυμία «έλαια Δαδιώτη» και «σάπωνες Δαδιώτη» είναι γνωστά στα πέρατα του κόσμου. Οι απόγονοι αυτοί των Κομνηνών Στεφανόπουλων (Παλυβών) φέρουν μέχρι σήμερον το επώνυμο Δαδιώτης  βρίσκονται παντού στην Ελλάδα (Χαλκίδα, Βόλος κ.α).
Αυτά τα στοιχεία μου παράθεσε ο αγαπητός φίλος Νικόλας Δαδιώτης Κομνηνός.
Πρόκειται όπως είδαμε για Κομνηνούς Στεφανόπουλους του κλάδου των Κατσουρμπαίων από το κλαδί των Παλυβών από τον Ιωάννη Στεφανόπουλο  Κομνηνό (1720)όπου εγκαθίσταται  στο Δαδί τη Ρούμελης για μικρό διάστημα ,  μέχρι   να φύγει για το Μισήρι (Αλεξάνδρεια) όπου υιοθετεί το εμπορικό όνομα Δαδιώτης το οποίο τελικώς επικρατεί ως επωνυμο .
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι Δαδιώτες Κομνηνοί έλκουν την καταγωγή τους από τον κλάδο των Θοδωριάνων, το κλαδί των Βοσινιάνων και την οικογένεια των Σκουρολιάνων. Οι Δαδιώτες  οι φέροντες το επώνυμο Δαδιώτης έλκουν την καταγωγή τους από τον κλάδο των Θοδωριάνων, το κλαδί των Κατσουρμπαίων  και την οικογένεια των Παλυβών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου