Σελίδες

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Η οικογένεια Κομνάκου στο Δαδί και στην Αγοριανη.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΟΜΝΗΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΩΝ
Υπό Ιωάννου Κατσουλέα Κομνηνού
ΚΟΜΝΗΝΟΙ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΑΔΙ ΤΩΝ ΒΟΣΙΝΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΙΑΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΑΔΙ (ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ)
Δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για τον συσχετισμό καταγωγής των Κομνάδων της Ρούμελης με τους Κομνηνούς Της Μάνης.
Υπάρχει όμως η προφορική παράδοση που θέλει τον Κομνηνό που πήγε στην Ρούμελη μέσω Καλαβρύτων καταγόμενο από τον Ηλία Γ.Κομνηνό (Σκουρολιάκο)1590 από τον κλάδο των Θοδωριάνων και το κλαδί των Βοσινίανων. Αλλά είναι γνωστό πως Διάφορα μέλη της οικογένειας των Κομνηνών Στεφανόπουλων από το κλαδί των Κατσουρμπαίων μετοίκισαν σε διάφορα μέρη εμπορευόμενοι Αλάτι , βαλανίδι, και δέρματα. τόποι που τους βρίσκουμε Ρουμανία, Αίγυπτο, Σμύρνη, και στην Ελλάδα , Αρκαδία, Ζάτουνα, Δίρβη, Μυστρά, Καλάβρυτα κλπ. όπως βλέπουμε οι ελληνικοί τόποι είναι ορεινοί κτηνοτροφικοί , άρα χρειάζονται πολύ αλάτι για το τυροκομειό .
Η παράδοση λοιπόν θέλει κάποιον απόγονο του Ηλία Γ. Κομνηνού (Σκουρολιάκου) γύρο στα 1605 να περνάει και εγκαθίσταται στα Καλάβρυτα και γύρο στα 1630 απόγονος του περνάει στην Ρούμελη Τώρα για το γιατί πέρασε στην Ρούμελη δεν γνωρίζουμε πιθανόν εμπορευόμενος αλάτι ή ακόμα για να κρυφτεί λόγω κάποιου εγκλήματος. Το βέβαιο είναι ότι διατηρείται η σχέση μεταξύ των οικογενειών των Κομνηνών των Καλαβρύτων και της Αγόριανης.
Η παράδοση των Κομνάδων της Ρούμελης αναφέρετε στην καταγωγή αυτή από τα Καλάβρυτα . Ωστόσο οι Κομνάδες γίνονται γνωστοί χρόνια αργότερα με τον Κομνηνό "Κομνά" Τράκας (1786 - 1840) όπου ήταν αγωνιστής της επανάστασης του 1821
Στην βιογραφία του αναφέρετε:
Ήταν απόγονος των Κομνηνών του Βυζαντίου (οι οποίοι κατάγονταν από την Τραπεζούντα). Πρόγονος του καθώς και τα αδέλφια του γεννήθηκαν στα Καλάβρυτα . Ένας από τα αδέλφια του ο Κομνηνός Καλπούζος ίδρυσε αργότερα το χωριό Αγόριανη (σήμερα Επτάλοφος) του Παρνασσού. Ο Κομνάς (σύντμηση του Κομνηνός) Τράκας και ο Καλπούζος Κομνηνός (άγνωστο γιατί ομάστηκε Καλπούζος) είχαν άλλα τρία αδέρφια των οποίων αγνοείται η τύχη.
Λέγετε ότι ονομάστηκε Τράκας επειδή, όταν ήταν παιδί και έπαιζε με τα άλλα παιδιά τις αμάδες, μιμούνταν τον ήχο που κάνουν οι αμάδες όταν «τρακάρουν» και έτσι τους κέρδιζε. Ήταν συναγωνιστής του Πανουργιά και έσωσε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο από την σχεδιαζόμενη δολοφονία του προειδοποιώντας τον σχετικά.
«Ἐσὺ στὴ Χαλκομμάτα σῦρε νὰ ρίξης θέμελο. Στεῖλε τὸν Παπαντρία νὰ πάῃ στοῦ Μουσταφάμπεη μὲ τὸν Κομνὰ τὸν Τράκα.»
"Αθανάσης Διάκος", Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Μαζί με τους γιούς του πρωτοστάτησε στο ξεκίνημα της Επανάστασης στα Βλαχοχώρια της Παρνασσίδος και στην πολιορκία της Άμφισσας. Στην πολιορκία σκοτώθηκε ο γιος του Σταμάτης. Όταν ο Θεόδωρος, πατέρας του Κομνά Τράκα, είδε τον εγγονό του νεκρό είπε: "Γάμος χωρίς κριάρια δεν γίνεται".
Διέθεσε από την περιουσία του (300.000 γρόσια) για την επανάσταση του 1821. Πολέμησε ηρωικά και διακρίθηκε για την εξαιρετική του ανδρεία και τις πολεμικές του ικανότητες μαζί με τον Αθανάσιο Διάκο στη Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, στην Άμπλιανη και στα Καρκαβίλια του Παρνασσού όπου έσωσε χιλιάδες γυναικόπαιδα από την αιχμαλωσία. Διακρίθηκε ακόμη στην μάχη στα Βασιλικά και το Μάνεση της Ελάτειας όπου και απαθανατίστηκε η δόξα του με δημοτικό τραγούδι.
Μετά την απελευθέρωση, ο βασιλιάς Όθωνας του απένειμε το παράσημο του "Ταγματάρχη της Φάλαγγος".
Υπάρχει και άλλη παράδοση που υποδεικνύει σχέση Κομνηνών (κατσουρμπαίων) του Οιτύλου με την Ρούμελη θα δημοσιευτεί προσεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου