Σελίδες

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Τί θά γίνει τελικά.

Γρίφος η Αμφίκλεια
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013, 07:34
Ads by Google
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΙΕΣΟΕΛ Προσφέρει εξειδίκευση εξ αποστάσεως Λογιστικής-Ελεγκτικής elearn.elke.uoa.gr/


Στις 13 Ιουνίου του 2013 και ακριβώς δύο μήνες μετά, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Βαρώτσος γνωστοποίησε στο Πανεπιστήμιο Cornell, επιστημονικές μελέτες με όσα κατέγραψε η ομάδα ΒΑΝ και αφορούν τη σεισμογενή περιοχή της Αμφίκλειας.

Στην πρώτη περίπτωση προειδοποιούσε για επικείμενο χτύπημα του Εγκέλαδου στην ευρύτερη περιοχή και στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή στις 13 Αυγούστου, επιβεβαίωσε τεκμηριωμένα την επιστημονική του πρόβλεψη.

Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει τα πειράματά της βασιζόμενη στις ενδείξεις ηλεκτρομαγνητικών 
σημάτων από τον σταθμό του Γοργοπoτάμου στη Λαμία που αφορούν στην πρόγνωση των σεισμών.

Ήδη έχουν σημειωθεί 2.000 δονήσεις μέσα σε ενάμιση μήνα και όπως τονίζει Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην τηλεόραση της Ζούγκλας «το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη».
«Παρατηρείται μια ακολουθία με ισχυρούς σεισμούς αλλά δεν πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου που θα αναμέναμε μετά από έναν σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ. Πλέον καταγράφεται μια ισχυρή ακολουθία και δεν θα την χαρακτήριζα μετασεισμική» ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.

Η επιβεβαίωση της ομάδας ΒΑΝ

«Η ομάδα ΒΑΝ παρατηρεί το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της Γης και έχει διαπιστώσει ότι πάρα πολλές φορές το πεδίο αλλάζει πριν από τη «γέννηση» μεγάλων σεισμών. Υπάρχει ένας σταθμός του ΒΑΝ στη Λαμία και στον Γοργοπόταμο συγκεκριμένα από εκείνο τον σταθμό κατεγράφησαν ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά σήματα τον Απρίλιο – Μάιο, οπότε η ομάδα ΒΑΝ γνώριζε ότι θα επακολουθήσει μια ισχυρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή», συμπλήρωσε ο κ. Χουλιάρας.


(Ο χάρτης που περιλαμβάνεται στη μελέτη του καθηγητή κ. Παναγιώτη Βαρώτσου παρουσιάζει τα σημεία όπου θα υπάρχει ιδιαίτερη διέγερση στις περιοχές που περιλαμβάνει το παραλληλόγραμμο)

Πριν και μετά τη σεισμική ακολουθία που ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου 2013 στην Αμφίκλεια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Βαρώτσος δημοσίευσε στο περιοδικό του Πανεπιστημίου Cornell, επιστημονική μελέτη στην οποία αναφερόταν ότι άρχισαν να εμφανίζονται ενδείξεις ηλεκτρομαγνητικών σημάτων από τον σταθμό του Γοργοπoτάμου στη Λαμία οι οποίες «οδηγούσαν» σε επικείμενο χτύπημα του Εγκέλαδου.

Συγκεκριμένα στις 13 Ιουνίου του 2013, λίγους μήνες πρι ν από τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις στη Φθιώτιδα, τα σήματα της ομάδας ΒΑΝ παρουσίασαν μία «ιδιαιτερότητα» όσον αφορά την ακολουθία των συμβάντων. Η συγκεκριμένη ακολουθία συνεχίζεται όπως αποδεικνύεται και επαληθεύοντας τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων περί του ότι ο αρχικός σεισμός των 5,1R δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός.



Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επιστημονική μελέτη της ομάδας ΒΑΝ στις 13 Ιουνίου 2013

Δύο μήνες μετά, στις 13 Αυγούστου 2013 δημοσιεύθηκε στο Πανεπιστήμιο και η επιβεβαίωση των σημάτων της περιοχής που είχε προβληθεί από τις 13 Ιουνίου.



Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επιστημονική μελέτη της ομάδας ΒΑΝ στις 13 Αυγούστου 2013


(Η σεισμική δραστηριότητα στην Αμφίκλεια)
Τι λένε οι επιστήμονες στη Ζούγκλα

Ο κ. Χουλιάρας τόνισε στην τηλεόραση της Ζούγκλας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που οι σεισμοί στην Αμφίκλεια γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί και στην Αθήνα.

Ο κύριος ερευνητής σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε επισημάνει πως το μέγεθος των δονήσεων που σημειώθηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,1R δεν συνάδουν με αυτό που οι σεισμολόγοι αναγνώριζαν και ονόμαζαν ως «ομαλή μετασεισμική ακολουθία».

Με τη σειρά του ο κ. Κώστας Σπυράκος, καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις κτηριακές υποδομές της περιοχής, καθώς όπως ανέφερε οι εγκαταστάσεις έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες διπλές δονήσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή στις 16 Σεπτεμβρίου 2013. Κάτι που ο ίδιος είχε επισημάνει στις 10 Αυγούστου στο zougla.gr. «Εάν συνεχισθεί με την ίδια ένταση, υπάρχει φόβος κατάρρευσης των κτισμάτων» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.


(Δείτε πώς κατέγραψε τις δονήσεις στις 16 Σεπτεμβρίου ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που είναι εγκατεστημένος στη Σεργούλα)

Ο κ. Σπυράκος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα επανέλεγχος των κτηρίων της περιοχής.
Αξίζει να αναφερθεί πως η κατασκευή των περισσοτέρων σεισμόπληκτων σπιτιών χρονολογείται πριν από το έτος 1985, δηλαδή τη χρονιά που καθιερώθηκε η νέα νομοθεσία ανέγερσης κτηρίων (αντισεισμικός νόμος).

«Πλησιάζουμε τους 2.000 σεισμούς σε ενάμιση μήνα στην περιοχή με μέγεθος από 5R μέχρι 0,5R, περίπου στους 10 σεισμούς είναι ισχυροί οι οποίοι έχουν προκαλέσει προβλήματα στα κτήρια» δήλωσε ο κ. Χουλιάρας, ενώ κλείνοντας απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέονται οι σεισμοί με το ρήγμα της Αταλάντης, ωστόσο ζήτησε από τους πολίτες ψυχραιμία.



Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε σε πραγματικό χρόνο τις σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, μέσω της καινούργιας ιστοσελίδας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μπορείτε άμεσα και εύκολα να ενημερώνεστε για τις επίσημες ανακοινώσεις όλων των ισχυρών σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερο των 4 Ρίχτερ.
 
Πηγή.http://amfiklia.yooblog.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου