Σελίδες

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ο Αγιος Χριστόφορος

ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Η παράδοση λέει πως έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου (Gaius Messius Quintus Decius, 249-251 μ.Χ.). Στη διάρκεια ενός πολέμου συνελήφθη αιχμάλωτος μαζί με άλλους στρατιώτες και μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια όπου βαπτίστηκε από τον εκεί επίσκοπο, ιερομάρτυρα Βαβύλα. Πήρε τότε το όνομα Xριστόφορος (ή Χριστοφόρος) εγκαταλείποντας το προηγούμενο όνομά του που ήταν Ρέπροβος. Ο Άγιος Χριστοφόρος παρουσιάζεται σε εικόνες με μορφή γίγαντα να περνά τον Χριστό ως μικρό παιδί στους ώμους του, από την μία όχθη ενός χειμάρρου στην άλλη. Ο μύθος αναφέρει ότι περνούσε τους οδοιπόρους από τον χείμαρρο, αφού δεν υπήρχε γέφυρα και έτσι έγινε προστάτης τους. Όταν πέρασε και τον Χριστό πήρε το όνομα του Χριστόφορος («Χριστόν φέρει»), μια άλλη εκδοχή για την προέλευση του ονόματός του. Στους νεώτερους χρόνους, άρχισε να θεωρείται προστάτης των αυτοκινητιστών, των οδοιπόρων και του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών του Στρατού. [Βακιπαίδεια].


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τίμησαν σήμερα 09.05.2012 με ευλάβεια και μαζί με τις οικογένειές τους, οι αυτοκινητιστές και οδηγοί Αμφίκλειας και Περιχώρων, την μνήμη του προστάτη τους Αγίου Χριστοφόρου στο αφιερωμένο στην χάρη του εκκλησάκι στα Άνω Καλύβια Αμφίκλειας. Η αυξημένη προσέλευση, οι δωρεές, αλλά και οι πλούσιες σπιτικές ετοιμασίες για το "φίλεμα" των πιστών μετά την λειτουργία, δείχνουν και την μεγάλη αφοσίωση των εορταζόντων προς τον προστάτη τους Άγιο.

Δ. Καλπύρης Αμφίκλεια

Αξιοσημείωτο, στις θολές εποχές που ζούμε, το γεγονός της ανάρτησης στον προαύλειο χώρο, "αναλυτικού πίνακα εσόδων - εξόδων του Ναού," από 09.05.11 μέχρι και σήμερα.

1 σχόλιο:

  1. Καιρός ήταν να ξεκινήσει η διαφάνεια επιτέλους στην χώρα, από τον Αγιο Χριστόφορο στο Δαδί...
    Βοήθειά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή