Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Εμπορικός Σύλλογος Δαδίου.


Συνημμένα είναι η συνέχεια της ιστορικής μαρτυρίας που μας ανάρτησες για τον Εμπορικό Σύλλογο Δαδιού το 1907 και σε ευχαριστούμε .
Συμβαίνει να έχω στην κατοχή μου του Εμπορικού Συλλόγου "Ο Παρνασσός" το πρωτότυπο του τίτλου "Δίπλωμα" των Εμπόρων με ημερομηνία 21 Ιουνίου του 1907 μέλος των οποίων ήταν ο παππούς μου Ιωάννης Θεμιστοκλή Πρωτοπαπάς που στο επισυνάπτω .Ακόμα φωτοαντίγραφο αυτού έχω δώσει στο Λαογραφικό Σύλλογο ,ενώ ακόμα κοσμεί το εξώφυλλο στο βιβλίο του πατέρα μου Αθαν. Κασσιού με τον τίτλο "Τα Δαδιώτικα εκδ 1998"
Στο εν λόγω Δίπλωμα υπάρχει και νομίζω είναι μοναδική πανοραμική απεικόνιση με "πεννάκι " της Αμφίκλειας" με το "πλάι "και τον Παρνασσό ενώ έχει σχεδιαστεί και ο "Σταθμός Αμφικλείας και ...το διερχόμενο ..τραίνο.-άρα το 1907 υπήρχε!!! Νομίζω ακόμα οτι εκεί διακρίνεται ο Αγ. Δημήτριος και το σπίτι του Καθ. Σκλαβούνου .ή και όποιο άλλο κάποιος θα διακρίνει.

Το Δίπλωμα φέρει αριστερά σκίτσο του Ερμή και Δεξιά της Αθηνάς ενώ έχει και το "σήμα κατατεθέν του Συλλόγου".

Είναι αξιοσημείωτο οτι το Δίπλωμα έχει στο κάτω άκρο του Γραμμένα " ΛΙΘ. Β.ΑΥΛΗΣ Ε.ΛΟΒΕΡΔΟΥ & Γ.ΓΡΥΣΠΟΥ .ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ" που συνιστούν τους συνθέτες του Διπλώματος .

-Ίσως θα άξιζε μια ιστορική αναζήτηση στον Πειραιά γαι τυχόν αρχειακή 'μήτρα' αυτών των Λιθοτύπων καλλιτεχνών

Επειδή δε στη σάρωση είναι δύσκολο να αναγνωσθούν τα γραφόμενα στο Δίπλωμα τα αντιγράφω με την ίδια διάταξη όπως εμφανίζονται οι γραμμές ...


                                             


ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΔΙΟΥ
"Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ"
Ο φέρων το παρόν Δίπλωμα Κύριος Ιωάννης Θ. Πρωτοπαπάς

Είναι μέλος του Συλλόγου εγγεγραμμένος εις το μητρώον αυτού υπό

τον αύξοντα αριθμό 4.

Το παρόν δίπλωμα έστω μαρτύριον τούτου.

Εν Δαδίω τη 21 Ιουνίου 1907


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

(Υπογ. Δυσανάγνωστος) Αθ. Τσούστσος



Φιλικά,

Κώστας Κασσιός
Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ


                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου