.Αν κοιτάξουμε καί λίγο παραπίσω, δηλαδή το 1872, θα δούμε ότι στόν ανδρικό πληθυσμό δέν υπάρχει άνδρας πάνω από 90 χρόνων καί τα πρωτεία κατέχει ο Καλλιακουδάς Γεώργιος 89 ετών, ο Ζήσιμος Λουκάς καί ο Ριζομάρκου Λουκάς με 88 έτη, ο Σεφερλής Ιωάννης 87 ετών, καί Βαφειάς Δημήτριος με τόν προ-προπαππού μου Σκουρολιάκο Δημήτριο στά 81 τους.
Λίγα πράγματα για το χωριό μου την ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ, το παλιό ΔΑΔΙ, μέσα από παλιά έγγραφα και φωτογραφίες.
Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012
Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011
Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011
Τεχνολογία & Παράδοση
2011. ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Οι λίγοι παλιοί ικανότατοι μηχανουργοί που απόμειναν ακόμα στην Αμφίκλεια, τις χειμωνιάτικες μέρες συνεχίζουν με τους βοηθούς τους αυτό που επί σειρά χρόνων ήξεραν πολύ καλά να κάνουν και το οποίο αποτελεί πλέον στοιχείο της τοπικής ιστορίας και παράδοσης, δηλαδή συντηρήσεις, επισκευές, ανακατασκευές - βελτιώσεις, κυρίως αγροτικών μηχανημάτων με την αξιοπιστία, την εφευρετικότητα, το χαμηλό κόστος και το μεράκι, τα οποία τους έκαναν γνωστούς στο Πανελλήνιο και όχι μόνο.
Στην προκειμένη περίπτωση, βλέπουμε γενική επισκευή - τροποποίηση με απλά μέσα, παλιού τρακτέρ προελεύσεως Τσεχοσλοβακίας (τότε), η οποία τροποποίηση περιλαμβάνει και αντικατάσταση του κινητήρα με άλλον επισκευασμένο πάντα, Γερμανικής προέλευσης 6κύλινδρο, για αύξηση της ισχύος. Η συνέχεια και η ολοκλήρωση του έργου αναμένονται με ενδιαφέρον.
Δ. Καλπύρης
Δαδιώτικη σουσαμόπιτα [πλατσατούρα]
Καβουρδιζουμε το σουσαμι και μεσα σε ενα πλαστηρι με την βοηθεια ενος μπουκαλιου τριβουμε το σουσαμι με τα μπικοτα. Ριχνουμε μεσα τα κανελογαρυφαλα και το πορτοκαλι. Ζεσταινουμε το λαδι. Στο ταψι στρωνουμε το φυλλοκαι το αλειφουμε με ενα πινελο λιγο λαδι μεχρι τα τρια πρωτα φυλλα. Αρχιζουμε μετα την γεμιση που πρεπει να τελειωσει στα επομενα δεκα φυλλα αλειφοντας καθε φυλλο με λιγο λαδι. Στο τελος βαζουμε τα υπολοιπα τρια φυλλα με λαδι. Χαραζουμε μπακλαβαδωτα την σουσαμοπιτα και σε καθε κομματι βαζουμε και ενα γαρυφαλλο. Το υπολοιπο λαδι το καιμε και ζεματαμε το γλυκο μας. Το ψηνουμε στους 200 βαθμους για μια ωρα. Αφου κρυωσει ριχνουμε το σιροπι μας ζεστο.
|
Ιδρυμα Μέρμηγκα.
Το Δ. Σ. του Ιδρύματος Μέρμηγκα, το οποίο εδρεύει και δραστηριοποιείται στην Αμφίκλεια, σε μια σεμνή τελετή σήμερα 28.12.2011 η οποία πραγματοποιήθηκε στο τοπικό Δημοτικό Κατάστημα, βράβευσε τους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το έτος 2011, αποφοίτους του Λυκείου Αμφίκλειας.
Ευχαριστούμε τόν Δημήτρη Καλπύρη γιά τήν ενημέρωση μας.
Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011
Εκκλησάκια δυτικά τού Δαδιού.
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στά εκκλησάκια τού Δαδιού φθάνουμε στήν δυτική έξοδο τού χωριού πρός τόν Αη-Βασίλη. Στό πηγαδάκι βρίσκουμε τό εκκλησάκι πού κτήτορας του είναι η Λίτσα Παπαλουκά - Κομνάκου καί κτίσθηκε στήν δεκαετία τού 1950.
Λίγο πιό μπροστά στήν οδό Φιλίας συναντάμε ένα ακόμη εκκλησάκι μέ τήν ίδια κτήτορα.
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011
Εθιμα τών τσοπάνηδων.
Ενα πισογύρισμα στά παλιά χρόνια πού μάς δείχνει τά έθιμα τών τσοπάνηδων στίς γιορτές τών Χριστουγέννων καί τό ποδαρικό γιά τήν καινούργια χρονιά στό μαντρί. Σήμερα οι τσοπάνηδες ακόμη "σημαδεύουν" ένα αρνί σε αυτόν πού θα τούς κάνει ποδαρικό στό μαντρί καί θά το πάρει αργότερα όταν θά μεγαλώσει.
Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)