Σελίδες

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Σκουρολιακαίων καί άλλων οικογενειών συνέχεια....

Σας παραθέτω παρακάτω τις παραδόσεις της οικογενείας μου όπου θα απαντήσου πιθανόν στα ερωτήματα που θέσατε .
δεν υπάρχουν σαφή και ακριβή στοιχεία στα αρχεία των Κομνηνών του ΟΙτύλου για την μετοικεσία στο Δαδί .


Υπάρχου ομως δύο προφορικές παραδόσεις
Η πρώτη τον Κομνηνό που πήγε στο Δαδί τον θέλει καταγόμενο από τον Ηλία Γ. ΚΟΜΝΗΝΌ ( ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟ). Διάφορα μέλη της οικογένειας μετοίκισαν σε διάφορα μέρη εμπορευόμενοι Αλάτι , βαλανίδι, και δέρματα. τόποι που τους βρίσκουμε Ρουμανία, Αίγυπτο, Σμύρνη, και στην Ελλάδα , Αρκαδία, Ζάτουνα, Μυστρά, Καλάβρυτα κλπ. όπως βλέπουμε οι ελληνικοί τόποι είναι ορεινοί κτηνοτροφικοί , άρα χρειάζονται πολύ αλάτι για το τυροκομειό . Ποιοί διακινούσαν το αλάτι στον Μοριά; οι Κομνηνοί απόγονοι του Ηλία Κομνηνού (Σκουρολιάκος). Τώρα για το πως έφτασε στο Δαδί δεν γνωρίζουμε πιθανών εμπορευόμενος αλάτι και πιθανόν για να κρυφτεί λόγω κάποιου φονικού.
Η δεύτερη παράδοση δεν τον θέλει απόγονο τών Σκουρολιάκων αλλά ενός άλλου κλάδου των Κομνηνών των Κατσουρμπέων όπου έχουν και το παρατσούκλι Κατζαρός. Κάποιος Στέφανος Στεφανόπουλος Κομνηνός εγκατεστάθη κάνοντας το οικογενειακό εμπόριο στην Ζάτουνα της Αρκαδίας τότε σήμερα ανήκει στην Ηλεία.
Από την οικογένεια αυτη τον Κομνηνών κατάγονται σπουδαίες προσωπικότητες ενδεικτικά αναφέρω τον οπλαρχηγό της επαναστάσεως Στεφ. Στεφανόπουλο, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και αλλους πολλούς. Έβγαλε όμως και ένα μαύρο πρόβατο τον Γεώργιο Ι. Στεφανόπουλο Κομνηνό από μικρός έδειξε την αδυναμία του σε ασωτίες και στον ποδόγυρο. Εγκαταλείπει την οικογένεια στα 17 του και εγκαθίσταται στα Καλάβρυτα εκεί ερωτεύεται και απαγάγει την γυναίκα ενός προεστού και φίλου των Τούρκων Παναγιωτόπουλου. Εξαναγκάζεται να περάσει στην Ρούμελη για να κρυφτεί και έτσι κατέληξε στο Δαδί. Εδώ σταματάει η γνώση μας για την συνέχεια, αν δηλαδή δημιούργησε οικογένεια, αν άφησε απογόνους κλπ.
Το 1981 εργαζόμουν ως νεαρός Μηχανικός σε μια εταιρεία που έκανε έργα στο Κουβέιτ. Εκεί γνώρισα έναν παλιό μηχανικό με το όνομα Ν.Δαδιώτης. Όταν πληροφορήθηκε ότι είμαι Κομνηνός από την Μάνη μου είπε μια απίστευτη ιστορία και για την δική του καταγωγή απο τους Κομνηνούς της Μάνης. Καταλαβαίνετε την έκπληξη μου όταν μου είπε οτι κάποιος πρόγονός του για να γλυτώσει το κυνήγι των Τούρκων και ενός απατημένου συζύγου κατέφυγε στο Δαδί για να κρυφτεί απο συγγενείς του ΚΟΜΝΗΝΕΟΥΣ ( ΚΟΜΝΕΟΥΣ) που είχαν εγκατασταθεί εκεί παλαιοτέρα περί τα 1680. Όχι μόνον συμπλήρωνε τους χαμένους κρίκους της αλυσίδας αλλά απεδείκνυε ότι και οι δύο παραδόσεις ήταν σωστές.
Αυτά μού έγραψε ο κ.Ιωάννης Κατσουλέας - Κομνηνός σέ εωτησή μου πώς έφτασαν οι Κομνηνοί στό Δαδί.Πολλά περισσότερα θά ξέρουμε όταν εκδοθεί τό βιβλίο του καί εκεί θά αναφέρει πολλά περισσότερα στοιχεία.
Αυτό πού αξίζει νά σημειωθεί είναι ότι πρέπει νά υπήρχε μεγάλη συγγένεια τών δύο τόπων, μέσα στήν τουρκοκρατία.
Γιά τό όνομα ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ νομίζω ότι τα στοιχεία είναι αρκετά σοβαρά καί συγκλίνουν μέ τίς δικές μας παραδόσεις.
Γιά τά επίθετα όμως ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΚΟΜΝΑΚΟΣ αναφέρει.[ Τού έστειλα τό δημοτολόγιο τού Δαδιού τού 1850].
ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΚΟΜΝΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΖΑΡΟΣ. ΕΠΙΘΕΤΟ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ ΤΟΥ ΟΙΤΥΛΟΥ (ΜΑΝΗ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΙΝΑΚΟΣ (ΚΟΜΝΑΚΟΣ ΣΕ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΦΟΡΑ) ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΖΑΡΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΝΗΝΙΑΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΝΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΛΗΓΟΥΣΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΤΟΝΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΗ ΠΡΟΠΑΡΑΛΗΓΟΥΣΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΤΟΛΜΟΣ ,ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΣ, ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΣ .
Εγώ δέν θά τολμήσω νά ξανοιχτώ σέ τέτοια πελάγη γιατί δέν έχω τίς απαραίτητες γνώσεις. Επειδή όμως γνωρίστηκα μέ τόν κ.Κατσουλέα-Κομνηνό , δημοσιεύω τά μηνύματά του για νά υπάρχουν στήν οικογένεια τών Σκουρολιακαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου