Σελίδες

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Καθαρή Δευτέρα στήν Αμφίκλεια

Αν καί ο καιρός φέρθηκε σάν μασκαράς ο Λαογραφικός καί Χορευτικός Σύλλογος τής Αμφίκλειας " Η ΔΑΔΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ " προσέφερε τήν καθιερωμένη φασολάδα της.
Οι γεροντότεροι πιάσανε τήν αγκωνή..... 
 Από τό πρωϊ άρχισε τό βράσιμο τής φασολάδας.

Τά μικρά τμήματα τού χορευτικού έκλεψαν τήν παράσταση.....





Η διανομή άρχισε....
Τουρσί, ντολμαδάκια, ελιές καί χαλβάς.

Ο Μήτσος Τσαπρούνης κέρναγε....















Σαρακοστή
Η Μεγάλη Σαρακοστή αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού από την οποία και προσδιορίζεται κατ' έτος ως κινητή περίοδος. Διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα.
Σε όλες τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής τηρείται αυστηρή νηστεία εκτός του Σαββάτου και Κυριακής, όπου γίνεται κατάλυση οίνου και ελαίου, επιτρέπεται δηλαδή η κατανάλωση κρασιού και λαδιού. Στις υπόλοιπες ημέρες η νηστεία συνίσταται σε ξεροφαγία, δηλαδή σε φυτικές τροφές χωρίς έλαιο. Εξαίρεση αποτελεί:
  • η γιορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων όπου καταλύεται το λάδι καθώς και
  • ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου οπότε καταλύεται το ψάρι, όποια μέρα και να γιορτασθεί.      [Βικιπαίδεια]
       Αμφίκλεια 03.03.2014. Ενημέρωση μέ τόν φακό τού Δημήτρη Καλπύρη
   Παρά τις καιρικές αντιξοότητες, βρέθηκε τρόπος για να σερβιριστούν, τόσο η φασολάδα της Καθαροδευτέρας, (παραδοσιακή την ανεβοκατεβάζουμε), όσο και τα νόστιμα σαρακοστιανά. Ο αίθριος χώρος των Μουσείων Άρτου και Επαγγελμάτων έδωσε και  πάλι τη λύση. Προηγουμένως τα παιδικά χορευτικά τμήματα το Λαογραφικού & Χορευτικού Συλλόγου (και προνήπια ακόμα!) με τους σχετικούς χορούς τους, σηματοδότησαν το τέλος της αποκριάς και την είσοδο στην Μεγάλη Σαρακοστή.  






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου