Σελίδες

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Τό έθιμο τού "χόντρου" στήν Αμφίκλεια

Κάθε χρόνο στις 05 Δεκεμβρίου, από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, η ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ζεί με την αναμονή και τελικά γεύεται την νοστιμιά τού "Χόνδρου" με επιμέλεια του τοπικού Λαογραφικού & Χορευτικού Συλλόγου. Όπως πάντα το ιδιαίτερης κατασκευής αυτό έδεσμα από σιτάρι, απαιτούσε και απαιτεί κοπιώδη συνεργασία πολλών ατόμων για να υλοποιηθεί και αυτό ήταν μία αφορμή για τα μέλη της παλιότερης τοπικής αγροτικής κοινωνίας να έρθουν ποιό κοντά συνεργαζόμενα, ώστε επί πλέον να ευδοκιμήσουν κατά την διάρκεια του χειμώνα, λογοδοσίματα, αρραβώνες κλπ.
Το παρασκεύαζε κάθε αγροτόσπιτο την συγκεκριμένη μέρα, παραμονή του Αγίου Νικολάου και σηματοδοτούσε μετά την Μεσοσπορίτισσα [21 Νοεμβρίου], το τέλος της σποράς των δημητριακών.

Η συμμετοχή του Αμφικλειώτικου κόσμου όλων των ηλικιών απόψε ήταν ικανοποιητική και αξίζουν συγχαρητήρια στους άξιους διοργανωτές για την φροντίδα και επιμέλεια της εκδήλωσης, η οποία βοηθά σημαντικά στο να παραμένει ζωντανή, χρήσιμη, αλλά και να μεταλαμπαδεύεται η ντόπια παράδοση, ιδιαίτερα τώρα μέσα στο σαθρό κοινωνικοοικονομικά περιβάλλον το οποίο βιώνουμε σαν λαός και ψάχνουμε για στηρίγματα.

Δ. Ι. Καλπύρης

Αμφίκλεια 05.12.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου